top of page

Veelgestelde vragen orthodontist Zoetermeer

Bij Orthodontistenpraktijk De Wereldlach in Zoetermeer krijgen we vaak dezelfde vragen over orthodontie en over beugels. We zetten de meest voorkomende vraagstukken hier voor u op een rij. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact op met de praktijk. Onze specialisten staan u graag te woord.

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind een beugel dragen?

Er wordt wel eens gedacht dat het melkgebit volledig moet zijn gewisseld voordat de beugelbehandeling kan beginnen. Dit is echter onjuist. Bij veel correcties speelt juist de groei van het gezicht en de kaken mee bij het succes van de behandeling. Dit verschilt uiteraard per patiënt. Vraag de

Is er een maximumleeftijd voor een beugel?

Nee, er geldt geen maximumleeftijd voor het dragen van een beugel. U kunt in principe op elke leeftijd beginnen met een orthodontische behandeling. Het belangrijkste is dat het tandvlees en de tanden en kiezen zelf in goede conditie zijn, zodat er geen ontstekingen ontstaan die kunnen verergeren door de beugel. Wilt u liever een niet zichtbare beugel? Dan is de Invisalign onzichtbare beugel wellicht een uitkomst.

Welke soorten beugels bestaan er?

Er zijn verschillende soorten beugels voor een orthodontische behandeling. Iedere beugel heeft een specifiek effect op het gebit. Afhankelijk van uw gebit en uw wensen kiest de orthodontist samen met u de beugel die voor het beste resultaat zorgt. Lees meer over vaste beugels, uitneembare beugels en retentiebeugels.

Wat kost een beugel?

De kosten van een beugelbehandeling hangen af van diverse factoren, zoals de staat van uw gebit, het type beugel en het behandelplan. De tarieven van orthodontiebehandelingen worden jaarlijks vastgesteld door de NZa. Voor een vergoeding van de kosten dient u in de meeste gevallen een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Voor de precieze vergoedingen kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Doet een beugel pijn?

Met name aan het begin van het behandeltraject kan een beugel wat trekkerig aanvoelen aan de tanden. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe scheef de tanden staan. Eventuele pijn verdwijnt in de meeste gevallen na ongeveer een week. Wanneer de orthodontist de beugel bijstelt, kan dit gevoel opnieuw optreden, maar zal het al stukken minder erg zijn.

Hoelang moet ik een beugel dragen?

Dit is afhankelijk van de gebitssituatie aan het begin van de behandeling. Hoe groter de nodige correctie is, hoe langer het orthodontische traject duurt. Wanneer de orthodontist het behandelplan met u bespreekt, geeft hij aan wat de verwachte behandelingsduur is. Daarnaast speelt uw medewerking mee bij de duur van de behandeling: volg de instructies van de orthodontist goed op en kom afspraken na. Dit bevordert het verloop van de behandeling aanzienlijk.

Mag ik met een beugel gewoon alles eten en drinken?

Met een beugel mag u gewoon eten en drinken. Let wel, net als zonder beugel, op de inname van voeding met veel suikers of zuren. Het eten van kleverige of harde voeding (zoals snoep of hard fruit) vergroot de kans dat er iets aan de beugel kapotgaat.

Hoe vaak moet ik op controle bij de orthodontist?

Gedurende de behandeling gaat u eens in de vier tot acht weken op controle bij onze praktijk. De orthodontist checkt of de correctie van de tanden en kiezen naar verwachting verloopt en of alle delen van de beugel nog intact zijn en goed functioneren. Wanneer nodig stelt hij de beugel bij of vervangt hij de elastiekjes.

Is het resultaat van een beugel blijvend?

Bij de meeste patiënten gaan de tanden en kiezen na afloop van de beugelbehandeling opnieuw schuiven. Uit voorzorg hiervoor plaatst de orthodontist vaak een draadje (spalk) achter de boven- en ondertanden. Ook kan gekozen worden voor een retentiebeugel, die u in ieder geval ’s nachts moet dragen. Net als met een spalk blijven hiermee tanden en kiezen op hun plek.

Contact met uw orthodontist

Wilt u meer informatie over een behandeling bij de orthodontist, of wilt u weten wat er mogelijk is voor uw gebit? Neem gerust contact met ons op, we plannen graag een vrijblijvend consult met u in. Bel 079 360 30 77 of stuur uw bericht naar info@wereldlach.nl.

bottom of page