top of page

Vaste beugels

Naast de uitneembare beugels en retentiebeugels bestaan er diverse soorten vaste beugels. Vaste beugels zetten de tanden afzonderlijk van elkaar recht. Niet alleen de welbekende slotjesbeugel is mogelijk, er zijn nog verschillende andere typen. De orthodontist beoordeelt welke vaste beugel het beste aansluit op uw behoeften. Op deze pagina lees je meer over de verschillende vaste beugels.

Slotjesbeugel

Verreweg de bekendste variant van de vaste beugel is de slotjesbeugel. Deze beugel bestaat uit slotjes die op je tanden en kiezen worden geplakt. Door de slotjes wordt een metalen draad gespannen, die ervoor zorgt dat je tanden en kiezen recht gaan staan. Vaak krijg je bij slotjes ook elastiekjes mee die je dag en nacht moet dragen.

Wanneer draag ik een slotjesbeugel?

Slotjes kun je niet losmaken, dus je draagt ze altijd. De orthodontist zal je voor het plaatsen vragen of je voor het sporten een mondbeschermer draagt. In dat geval is het mogelijk, dat wij een aangepaste mondbeschermer voor je maken.

Hoe houd ik een slotjesbeugel schoon?

Als je slotjes krijgt, zullen wij je goed uitleggen hoe je moet poetsen. Slotjes houden namelijk veel meer vuil en etensresten vast dan andere beugels, en daarom is het nodig dat je extra goed poetst. Gebruik bij voorkeur een zachte tandenborstel. Wij raden je af om harde dingen te eten zoals hele appels of wortels. Snijd ze in kleine stukjes of rasp ze, dan gaan je slotjes niet kapot.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de beugel los zit?

Na het plaatsen van de slotjes kunnen je tanden en kiezen wel een week gevoelig zijn. Wij raden je in dat geval aan een paracetamol te nemen om de pijn zoveel mogelijk te verlichten. Je wangen en lippen moeten ook wennen aan deze apparatuur. Dit kan leiden tot kleine irritaties in je mond, maar gelukkig wennen je wangen en lippen binnen een paar weken aan de situatie. Als je wilt, kun je wat was smeren op de slotjes die uitsteken. Als er onderdelen van de beugel los zitten, of wanneer je twijfelt wat je moet doen, bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.

Correctieveren

De correctieveren worden gebruikt om een ‘overbeet’ te verhelpen. Bij een overbeet staat je onderkaak te ver naar achteren waardoor je boventanden over je ondertanden vallen. Correctieveren worden vastgemaakt aan slotjes in je onder- en bovenkaak, zodat je altijd een lichte kracht op je kaken voelt en deze langzaam in een goede stand groeien.

Wanneer heb ik correctieveren nodig?

Correctieveren zitten vast in de mond en dus draag je ze altijd. Je kan er gewoon mee eten, praten en sporten, want ze laten voldoende mondopening toe.

Hoe houd ik een slotjesbeugel schoon?

Houd de beugel goed schoon door minimaal twee keer per dag je tanden heel goed te poetsen.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de veren loszitten?

Als er onderdelen van de beugel los zitten, of wanneer je twijfelt wat je moet doen, bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.

Spinbeugel (Hyrax)

Een Hyrax wordt gebruikt om je bovenkaak snel te verbreden. Na de behandeling sluiten de boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Er ontstaat meer ruimte in je mond, waardoor het trekken van tanden en kiezen vaak voorkomen kan worden.

Wanneer draag ik een Hyrax beugel?

De spinbeugel zit vast en dus draag je hem altijd. Je kunt ermee eten, praten en sporten, want hij laat voldoende mondopening toe. Een spinbeugel zit vast door middel van ringetjes die bevestigd zijn aan je kiezen. Midden in de beugel zit een schroefje dat elke dag een klein stukje aangedraaid moet worden. Zo duwt de beugel je tanden en kiezen naar buiten. In de praktijk leggen wij jou en je ouder(s)/verzorger(s) uit hoe dit moet.

Hoe houd ik een spinbeugel schoon?

Je kunt de beugel goed schoon houden door minimaal twee keer per dag je tanden heel goed te poetsen.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de Hyrax los zit?

In het begin is het dragen van een spinbeugel best wennen. Hij wordt elke dag op spanning gezet, waardoor je een drukkend gevoel kan krijgen. Gelukkig went het praten en eten met een spinbeugel snel. Als er een onderdeel van je beugel los zit, bel de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.

Herbstbeugel

De herbstbeugel is een vaste beugel die ervoor zorgt dat je boven- en ondertanden goed op elkaar komen te staan. Meestal wordt je onderkaak wat naar voren geduwd en je bovenkaak iets naar achteren. De herbstbeugel bestaat uit acht ringetjes (4 boven en 4 onder) die met elkaar verbonden zijn door metalen stangetjes. Aan de zijkant tussen de ringen boven en onder, zitten twee uitschuifbare pootjes.

Wanneer draag ik de herbstbeugel?

De herbstbeugel zit vast en dus draag je hem altijd. Je kan er mee eten, praten en sporten want hij laat voldoende mondopening toe. Er zijn een aantal belangrijke dingen tijdens het dragen van de herbstbeugel. Als je je mond te ver opent, dan kunnen de pootjes – die aan de zijkanten zitten – uit de buisjes schieten. Schrik hier niet van als dit gebeurt. In eerste instantie kan je proberen de pootjes zelf weer terug te zetten. Doe je mond heel wijd open en probeer het pootje weer terug in het buisje te schuiven. Je kunt ook iemand in je omgeving vragen dit te doen. Heb je echter niemand die je hierbij helpen kan, bel dan even met de praktijk. Wij helpen je graag.

Hoe houd ik een herbstbeugel schoon?

Het is belangrijk dat je je tanden 2x per dag uitgebreid poetst. De ringetjes zijn vastgezet met een soort lijm die kan oplossen door koolzuurhoudende drank (cola, Spa rood en andere frisdrank). Het is daarom verstandig dit zo min mogelijk te drinken.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de herbstbeugel los zit?

Door de herbstbeugel maken je kaken geen contact meer met elkaar, waardoor kauwen in het begin lastig kan zijn. Je zult meer je tong moeten gebruiken tijdens het eten, wat even lastig is, maar binnen een week ben je er al veel meer aan gewend. De herbstbeugel duwt je onderkaak iets naar voren, waardoor je last kan krijgen van spierpijn. Dit gevoel moet na een paar dagen verdwenen zijn. Als je last van blaartjes krijgt in je mond, komt dat doordat er een onderdeel van de beugel in je mond prikt. Als je hier veel last van hebt, en je wang wat dik wordt, moeten de staafjes misschien ingekort worden. Bel even met de praktijk, dan helpen wij je graag.

TPA (Transpalatinal Arch)

De herbstbeugel is een vaste beugel die ervoor zorgt dat je boven- en ondertanden goed op elkaar komen te staan. Meestal wordt je onderkaak wat naar voren geduwd en je bovenkaak iets naar achteren. De herbstbeugel bestaat uit acht ringetjes (4 boven en 4 onder) die met elkaar verbonden zijn door metalen stangetjes. Aan de zijkant tussen de ringen boven en onder, zitten twee uitschuifbare pootjes.

Wanneer draag ik een TPA beugel?

De TPA zit vast en dus draag je hem altijd. Je kunt ermee eten, praten en sporten. Een TPA zit vast door middel van twee ringetjes die bevestigd zijn aan je kiezen. Door aan de TPA te buigen, duwt de beugel je tanden en kiezen naar buiten.

Hoe houd ik de TPA schoon?

Houd de beugel goed schoon door minimaal twee keer per dag je tanden heel goed te poetsen.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de TPA los zit?

In het begin is het dragen van een TPA best wennen. Wanneer deze op spanning wordt gezet, kan het een drukkend gevoel geven aan de kiezen. Gelukkig went het praten en eten met een TPA snel. Als er onderdelen van de beugel los zitten, of wanneer je twijfelt wat je moet doen, bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.

Botschroefjes

De herbstbeugel is een vaste beugel die ervoor zorgt dat je boven- en ondertanden goed op elkaar komen te staan. Meestal wordt je onderkaak wat naar voren geduwd en je bovenkaak iets naar achteren. De herbstbeugel bestaat uit acht ringetjes (4 boven en 4 onder) die met elkaar verbonden zijn door metalen stangetjes. Aan de zijkant tussen de ringen boven en onder, zitten twee uitschuifbare pootjes.

Wanneer draag ik botschroefjes?

De botschroefjes zitten tijdens je behandeling vast in je mond en je draagt ze dus altijd. De orthodontist geeft je elastiekjes mee of plaatst vaste veertjes die ervoor zorgen dat je kaak in de juiste stand groeit. Je kunt met de botschroefjes gewoon eten, praten en sporten.

Hoe houd ik botschroefjes schoon?

Nadat de botschroefjes in je mond zijn geplaatst, mag je je tanden gewoon poetsen. Ook het deel van het botschroefje dat in je mond uitsteekt moet je poetsen. Dit kan het beste met een zachte hand tandenborstel. In de eerste dagen moet je wat voorzichtig zijn in de buurt van de wondjes. Om je tanden en mond goed te reinigen, krijg je een recept mee voor mondspoelvloeistof (chloorhexidine). Dit kun je afhalen bij de apotheek. Hiermee kun je de eerste week viermaal per dag je mond spoelen. Het is belangrijk dat je de eerste twee dagen zachte voeding eet en dat je gedurende de hele periode niet met je tong, lip of wang met de botschroefjes gaat spelen.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de TPA los zit?

In het begin is het dragen van botschroefjes best wennen. De plaatselijke verdoving is na zo’n twee tot vier uur uitgewerkt. Je kunt dan pijn krijgen. Deze is echter goed te bestrijden met pijnstillers. Je krijgt hiervoor een recept en instructies mee. Je kunt het beste met de pijnstillers beginnen, voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt. Als er onderdelen van de beugel los zitten, of wanneer je twijfelt wat je moet doen, bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.

Onze praktijk

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er veel verschillende soorten beugels mogelijk. We begrijpen het als u soms door de bomen het bos niet meer helemaal ziet. Bij Orthodontistenpraktijk De Wereldlach hechten we heel veel belang aan een prettige en veilige omgeving voor onze patiënten. Om u zich op uw gemak te laten voelen, nemen we alle tijd om uw vragen te beantwoorden. Onze moderne praktijk ademt een rustige en relaxte sfeer, mede dankzij de gethematiseerde behandelkamers. Neem een kijkje bij onze praktijkfoto’s voor een indruk van onze praktijk.

Contact

Heeft u nog vragen over vaste beugels of bent u benieuwd wat we voor uw glimlach kunnen betekenen? Stel gerust al uw vragen via 079 360 30 77 of stuur een mailtje naar info@wereldlach.nl voor een vrijblijvend consult.

bottom of page