top of page

Beugels bij kinderen

Wanneer je gebit en kaken nog in de groei zijn, kan een beugel het meest effectief worden toegepast. Daarom starten we de behandeling vaak wanneer je gebit nog in ontwikkeling is. Zo zorgen we ervoor dat je tanden en kiezen snel en op een natuurlijke manier in de juiste positie komen te staan. Om deze reden is bestaat het grootste deel van onze beugelpatiënten uit kinderen en jongeren. We voeren de eerste screening meestal uit nog voordat het de melktanden en -kiezen helemaal gewisseld zijn. Hierdoor kunnen we op tijd bepalen welke behandeling nodig is en wanneer we ermee starten.

Je kunt je eenvoudig inschrijven bij onze praktijk of een vrijblijvend consult aanvragen. We nemen dan binnen een paar dagen contact met je op om een afspraak in te plannen.

Screenshot 2020-07-27 at 16.25.37.png

Wanneer moet je een beugel?

Tegenwoordig heeft meer dan vijftig procent van de jongeren een beugel. Er zijn verschillende situaties waarin de orthodontist een beugel aanraadt. Redenen voor een beugel zijn bijvoorbeeld:

  • Als de tanden of kiezen scheef staan

  • Als de stand van de kaak ervoor zorgt dat het gebit niet goed aansluit

  • Wanneer er spleetjes tussen de tanden zichtbaar zijn

  • Als de voortanden te ver naar voren of naar achteren staan

  • Wanneer het kauwen of spreken belemmerd wordt door de stand van de tanden of kaak

Wanneer je tanden scheef staan, Orthodonisten praktijk de wereldlach
Een beugel wanneer je nog moet wisselen

Wisselen en de groei van het gebit

De orthodontist kijkt niet alleen naar je gebit, maar ook naar de stand van je kaken. Die is namelijk heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van je tanden en kiezen. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar hoe de boven- en onderkaak op elkaar aansluiten. Wanneer je niet meer in de groei bent, kunnen we de kaken niet meer corrigeren. Daarom is het verstandig om juist voor die tijd al een afspraak te maken bij de orthodontist.

Veel mensen denken dat je pas een beugel kunt krijgen als je helemaal uitgewisseld bent. Dat is echter niet waar: vaak is het juist goed om al te starten met de beugelbehandeling wanneer je nog (een aantal) melkkiezen hebt. Begin je met het wisselen van je kiezen? Bespreek dan met je tandarts of je al naar de orthodontist moet.

Soorten beugels voor jongeren

Er bestaan heel veel soorten beugels voor jongeren en kinderen. Welke beugel je krijgt, is afhankelijk van de gebitsafwijking. We zorgen er altijd voor dat je de beugel met de juiste werking krijgt, zodat je gebit op de juiste manier gecorrigeerd wordt. We kijken hierbij naar wat er niet klopt aan het gebit, maar houden ook rekening met jouw dagelijkse bezigheden, zoals sport.

Vaak beginnen we het traject met een uitneembare beugel en vervolgen we de behandeling met een vaste beugel. Om je gebit daarna recht te houden, krijg je na afloop een retentiebeugel in de vorm van een spalk en een plaatje.

welke beugels zijn er? Wereldlach Zoetermeer
Screenshot 2020-08-03 at 13.16.16.png

Kosten van beugels bij kinderen

Doordat de tarieven voor orthodontie door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) jaarlijks worden vastgesteld, kost een beugel bij elke orthodontist in Nederland hetzelfde. De uiteindelijke kosten hangen af van het soort beugel, de gebitssituatie en de duur van de behandeling. Hoewel de prijs van een beugelbehandeling niet volledig door de basisverzekering gedekt wordt, is de vergoeding voor patiënten tot 18 jaar meestal redelijk gunstig. Raadpleeg de verzekeringsmaatschappij voor de precieze vergoedingen.

Meer over de tarieven voor beugels vind je op de pagina kosten en vergoedingen.

Beugel voor jongeren: behandelplan op maat

Bij De Wereldlach stemmen we het behandelplan helemaal af op jouw situatie. Met de ruime openingstijden van onze praktijk bieden we je zo veel mogelijk de ruimte om langs te komen wanneer het jou uitkomt. Daarnaast willen we er alles aan doen om patiënten zich op hun gemak te laten voelen. We leggen de behandeling goed uit en staan open voor al je vragen over orthodontie.

Screenshot 2020-08-03 at 13.16.00.png

Contact

Ben je onder de 18 en heb je een beugel nodig? De orthodontist vertelt je alles wat je wilt weten tijdens een eerste consult. We bespreken met je wat we voor jouw gebit kunnen betekenen en leggen je uit hoe de behandeling verloopt. Neem gerust contact met ons op via info@wereldlach.nl of 079 360 30 77.

Screenshot 2020-07-27 at 16.25.37.png
bottom of page