top of page
Spoed bij beugel

EHBO / Spoed

Pijn bij het dragen van een beugel

Pijn of een ander ongemak?

Als je pijn hebt, ben je van maandag tot en met vrijdag van 08:00-16:45 uur welkom om langs te komen in de praktijk. Hiervoor moet je wel eerst telefonisch een afspraak maken. Indien je een losse bracket (slotje ) hebt, kan dit meestal wachten tot de volgende controle afspraak. Geef dit wel telefonisch aan ons door, zodat wij er bij de volgende controle afspraak rekening mee kunnen houden. U hoeft hiervoor NIET de spoedtelefoon te bellen.

Zelf verhelpen

Soms zijn er klachten die je zelf kan proberen te verhelpen. Hieronder vind je wat suggesties.

 • LOS SLOTJE
  Als er een bracket (slotje) is afgebroken, kun je deze zelf voorzichtig verwijderen met een pincet. Bel de volgende werkdag om dit aan ons door te geven. Het is niet noodzakelijk de spoedtelefoon hiervoor te bellen!
 • DRAAD IS UIT EEN SLOTJE (KLEPJE STAAT OPEN)
  Als het klepje van het slotje open is, kun je de draad terugplaatsen en het klepje weer dicht doen. Gebruik hierbij eventueel een pincet en vraag iemand om hulp als dit niet lukt. Lukt dit ook niet, bel dan met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.
 • ELASTIEKJES ZIJN OP
  Zijn je elastiekjes op? Loop dan even binnen in de praktijk. Je hoeft hiermee niet te wachten tot je volgende controle afspraak.
 • DRAAD PRIKT
  Probeer de draad af te knippen met een scherp nagelschaartje. Als dit niet lukt, knip de draad achter de hoektand af en neem het achterste draaddeel uit de mond. Indien dit niet lukt, plak je een stukje was of suikervrije kauwgom op de uitstekende draad.
 • BAND LOS MET SLOTJES BEUGEL
  Is er een band los met een slotjesbeugel, is dit geen spoed! De band zit nog verbonden met de draad van de beugel dus kan er niet afschieten. Hiervoor kunt u contact opnemen tijdens onze openingstijden.
 • BAND LOS MET HYRAX
  - Zit er één band los met hyrax dan heeft dit geen spoed. Zolang de band op de andere kies nog vastzit kan de beugel er niet uitvallen. Neem contact op tijdens openingstijden. - Zitten beide banden los maar de beugel nog wel in de mond, dan kunt u de beugel zelf verwijderen, doe dit wel zittend. Bij twijfel over verwijderen kunt u contact opnemen met de praktijk tijdens openingstijden, buiten openingstijden op de spoedtelefoon tot 22.00 uur. - Is de hele beugel er uit dan heeft dit geen spoed en kunt u tijdens openingstijden contact opnemen, dan plannen we een afspraak in om de beugel weer terug te plaatsen.
 • BAND LOS MET HERBST BEUGEL
  - Zit er één band los met een herbst beugel, dan is dit geen spoed. Zolang de band op de andere kies nog vast zit kan de beugel er niet uitvallen. Neem de volgende werkdag contact met ons op. - Zitten beide banden los maar de beugel nog wel in de mond dan kunt u de beugel zelf verwijderen, doe dit wel zittend. Bij twijfel over verwijderen kunt u contact opnemen met de praktijk tijdens openingstijden, buiten openingstijden op onze spoedtelefoon tot 22.00 uur. - Is de hele beugel eruit dan heeft dit geen spoed en kunt u contact opnemen tijdens openingstijden, we plannen dan een afspraak op de beugel terug te plaatsen.
 • BAND LOS MERT HEADGEAR
  - Zit er een band los met een buitenboordbeugel dan is dit geen spoed. De buitenboordbeugel draag je even niet meer tot dat dit bandje weer is vastgezet. Hier kunt u contact voor opnemen tijdens openingstijden. Mocht u denken dat het bandje er af kan vallen mag u deze van de kies halen, doe dit wel altijd zittend.
 • BLAUWE OPHOGING WEG
  - Is er een blauwe ophoging weg dan is dit geen spoed en kan dit wachten tot de volgende afspraak. U hoeft hier niet voor te bellen omdat er nog een blauw bolletje zit aan de andere kant. Uw kaak zal hier geen problemen van ondervinden. - Zijn beide blauwen bollen weg dan is dit geen spoed en kunt u bellen tijdens onze openingstijden.
 • FORSUS VEER LOS
  - Is de pin uit het veertje geschoten, kunt u deze gemakkelijk zelf weer terug gdoen door goed open te houde en dan het staafje terug in het veertje te doen. Hierna langzaam weer dichtbijten. Mocht dit niet lukken kunt u beide langs de draad van de slotjes beugel leggen en vastknopen met een flosdraadje. - Is het veertje of staafje weg dan kunt u de andere langs de draad van de slotjesbeugel leggen en vastknopen met een flosdraadje. Lukt dit niet dan kunt u contact opnemen met de praktijk of via het spoednummer. Als het wel is gelukt kunt u bellen tijdens openingstijden, dan plannen wij een afspraak in waarin we alles repareren.
 • STANGETJE IN VERHEMELTE LOS
  - Is het stangeltje in je verhemelte los aan één kant dan is dit geen spoed. Het stangetje zit dan nog aan de andere kant bevestigd zodat deze er niet uit kan vallen. Neem contact op met de praktijk tijdens openingstijden. - Is het stangetje aan beide kanten los dan kunt u bellen met de spoedtelefoon buiten onze openingstijden.
 • INVISALIGN
  - Zit er een attachement (lijmbolletje) los dan is dit geen spoed. Neem contact op tijdens onze openingstijden. - Is er een button een los, is dit geen spoed. Neem contact op tijdens onze openingstijden. - Bent u een bitje kwijt dan is dit geen spoed. Draag het bitje die u daarvoor heeft gedragen. Neem contact op tijdens onze openingstijden. - Zijn er attachments verkleurd, is dit geen spoed. Verkleuringen worden vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld gekruid eten (kerrie). Vermijdt deze producten om verkleuring te voorkomen.

Spoedeisende pijnklacht

Heb je een spoedeisende pijnklacht als onze praktijk gesloten is en is het een klacht die je zelf niet kunt oplossen, bel of app dan het volgende telefoonnummer: 06 39 05 09 29. 

bottom of page