top of page

Retentiebeugels

Wanneer de beugel verwijderd is en de behandeling is afgerond, willen we er uiteraard alles aan doen om uw tanden in de rechte positie te houden. We zien namelijk vaak dat tanden en kiezen de neiging hebben om weer naar hun hun oude stand te verschuiven. Om dit te voorkomen plaatsen we een retentiebeugel. Voor optimaal resultaat is ons advies om deze uw leven lang te dragen. Hieronder leest u meer over de verschillende typen retentiebeugels.

Spalk

Een spalk wordt meestal geplaatst wanneer de actieve behandeling afgerond is, en blijft dan de rest van je leven zitten. De spalk zorgt ervoor dat je tanden en kiezen in de juiste stand blijven staan. Tanden hebben namelijk de neiging terug te groeien in hun oorspronkelijke stand.

Wanneer draag ik een spalk?

Een spalk zit er voor altijd en je kunt er alles mee doen wat je zonder beugel ook doet.

Hoe houd ik mijn spalk schoon?

Poets je tanden goed rondom de spalk, want hier blijven etensresten achter zitten. Met een spalk is het niet mogelijk om te flossen. Gebruik daarom tandenstokers of ragertjes. Wij raden je aan om iedere dag de ruimte tussen de tanden goed schoon te houden. Doe je dit niet, dan kunnen er tandvleesontstekingen ontstaan.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de spalk los zit?

Het kan gebeuren dat je spalk los zit of kapot gaat. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk, zodat wij je spalk weer vast kunnen zetten.

Doorzichtige plaat (Essix)

De Essix is een doorzichtig kapje dat helemaal aansluit om je tanden. Het is belangrijk deze beugel goed te dragen, want hij zorgt ervoor dat je tanden en kiezen in de juiste stand blijven staan. De Essix wordt meestal nog gedurende één jaar gecontroleerd door de orthodontist.

Wanneer draag ik een Essix?

De orthodontist bepaalt wanneer je de Essix moet dragen. Meestal is dit in de eerste maanden dag en nacht. In de meeste gevallen wordt het hierna afgebouwd tot het alleen ’s nachts dragen ervan.

Hoe houd ik de Essix schoon?

Zorg dat je de Essix goed schoonhoudt. Maak hem elke dag goed schoon met een zachte tandenborstel en spoel hem daarna af met koud water.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de spalk los zit?

Het kan gebeuren dat je spalk los zit of kapot gaat. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk, zodat wij je spalk weer vast kunnen zetten.

Retentieplaat (Hawley)

De Hawley plaat (retentieplaat) stabiliseert de rechtgezette tanden en kiezen, zodat ze vast kunnen groeien op hun nieuwe plaats.

Wanneer draag ik de retentieplaat?

De orthodontist bepaalt wanneer je de retentieplaat moet dragen. In de meeste gevallen is dit, in de eerste maanden na het plaatsen ervan, dag en nacht. Daarna wordt het geleidelijk afgebouwd totdat de retentieplaat helemaal niet meer gedragen hoeft te worden. Het kan echter gebeuren dat je de retentieplaat nog een tijdlang ’s nachts moet dragen.

Hoe houd ik de retentieplaat schoon?

Zorg dat je de retentieplaat goed schoonhoudt. Maak hem elke dag goed schoon met een zachte tandenborstel en spoel hem daarna af met koud water.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de Hawley plaat los zit?

Als er problemen zijn met je retentieplaat (er is bijvoorbeeld een haakje afgebroken of iets verbogen), bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen. Afhankelijk van de reparatie kan het gebeuren dat de beugel naar het tandtechnisch laboratorium moet worden opgestuurd.

Onze praktijk

Onze moderne praktijk hebben we precies zo ingericht om u zich helemaal op uw gemak te laten voelen. Dit ziet u terug in onze gethematiseerde behandelkamers. Hier heeft u alle gelegenheid om vragen te stellen en nemen we de tijd om u goed te informeren. Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op onze fotopagina voor een indruk van de praktijk. We heten u van harte welkom!

Contact

Wilt u graag nog meer informatie over retentiebeugels? Of wilt u weten wat we voor uw gebit kunnen betekenen? Onze experts kunnen u alles over beugels vertellen en helpen u graag. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend consult via info@wereldlach.nl of 079 360 30 77.

bottom of page