top of page
Uitneembare beugels
Naast de vaste beugels en retentiebeugels bestaan er verschillende soorten uitneembare beugels. Deze beugels zijn, zoals de naam al doet vermoeden, uitneembaar en zitten dus niet vast in de mond. Er bestaan diverse typen uitneembare beugels, zoals de blokbeugel of de linguale boog. Ook de onzichtbare Invisalign beugel valt in deze categorie. De orthodontist beoordeelt welke uitneembare beugel bij u voor het beste resultaat kan zorgen. Op deze pagina leest u meer over uitneembare beugels.
Activator (of blokbeugel)
De activator of blokbeugel is een uitneembare beugel die je kaken rechtzet, zodat je beter kunt kauwen, praten en je mond kunt sluiten. De activator wordt vaak gebruikt wanneer de onderkaak te ver naar achteren staat waardoor je een ‘overbeet’ hebt. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan. De activator bestaat uit een soort ‘blok’ met een gedeelte voor de bovenkaak en een gedeelte voor de onderkaak. De beugel klemt aan je bovenkaak en duwt je onderkaak naar voren. Zo groeien je kaken in de goede stand.
Wanneer draag ik een blokbeugel?
De orthodontist vertelt je hoeveel uur per dag je de beugel moet dragen. Je kan de beugel niet dragen tijdens het sporten of het eten.
Hoe houd ik een slotjesbeugel schoon?
Doe de activator uit tijdens het tandenpoetsen en poets hem goed schoon met een tandenborstel en water.
Wat doe ik als ik pijn heb of als de activator los zit?
Als er onderdelen van de beugel los zitten, of wanneer je twijfelt wat je moet doen, bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.
Wanneer heb ik correctieveren nodig?
De orthodontist vertelt je hoeveel uur per dag je de beugel moet dragen. De plaatbeugel kan je tijdens het eten gewoon inhouden.
Hoe houd ik een expansieplaat schoon?
Doe de beugel uit tijdens het tandenpoetsen en poets hem goed schoon met een tandenborstel en water.
Wat doe ik als ik pijn heb of als de expansieplaat los zit?
Als er onderdelen van de beugel los zitten, of wanneer je twijfelt wat je moet doen, bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.
Linguale boog (binnenbeugel)
De linguale boog is een draad die aan de binnenkant van je ondergebit van de eerste blijvende kies links naar de eerste blijvende kies rechts loopt. Om deze kiezen zitten metalen ringen waaraan de linguale boog vastgemaakt wordt. De linguale boog krijg je als je je melkkiezen omwisselt voor blijvende kiezen. De beugel voorkomt dat je blijvende kiezen naar voren schuiven wanneer je een melkkies te vroeg hebt verloren, of maakt meer ruimte voor opkomende blijvende kiezen als dat nodig is.
Wanneer draag ik een binnenbeugel?
Deze beugel zit vast aan je kiezen waardoor je hem niet uit kan doen.Alleen de orthodontist kan hem verwijderen.
Hoe houd ik een linguale boog schoon?
Poets de beugel tijdens het tandenpoetsen, en controleer na het poetsen of alles glimt.
Wat doe ik als ik pijn heb of als de binnenbeugel los zit?
Als er onderdelen van de beugel los zitten, of wanneer je twijfelt wat je moet doen, bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.
Headgear (buitenbeugel)
Een buitenbeugel verplaatst je bovenste kiezen. Hierdoor krijg je meer ruimte in je mond, zodat scheve tanden recht gezet kunnen worden en je beter kunt kauwen. Na de behandeling sluiten je boven- en onderkaak goed op elkaar aan. Een buitenbeugel zit vast aan je kiezen door middel van metalen ringetjes. Via een nekband kan de beugel aan de ringetjes vastgemaakt worden.
Wanneer draag ik een buitenbeugel?
Je kunt de buitenbeugel zelf in- en uitdoen en je hoeft hem niet de hele dag te dragen. Meestal is dit na schooltijd! Bijvoorbeeld in de avond en nacht. Je kunt de beugel beter uit doen tijdens het sporten of met het eten.
Hoe houd ik mijn headgear schoon?
Doe de beugel eerst uit en let erop dat je de metalen ringetjes om je kiezen extra goed poetst. Spoel de beugel regelmatig af met warm water.
Wat doe ik als ik pijn heb of als de buitenbeugel los zit?
Als er onderdelen van de beugel los zitten, of wanneer je twijfelt wat je moet doen, bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.
Invisalign is een nieuwe techniek om tanden en kiezen recht te zetten. Met behulp van vrijwel onzichtbare aligners (hoesjes die over de tanden en kiezen klikken) wordt de gebitsafwijking gecorrigeerd. Deze techniek is uiterst comfortabel, omdat de aligners met eten en tandenpoetsen uitgedaan kunnen worden. Daarbij treedt er geen irritatie op van de wangen of lippen. De aligners zijn gemaakt van doorzichtig kunststof en hebben precies de afmetingen van de tanden en kiezen, waardoor het nauwelijks voelbaar is in de mond. Helaas kan een Invisalign-behandeling niet altijd toegepast worden. Dit systeem heeft zeker zijn beperkingen. Daarom zal eerst moeten worden overlegd wat het gewenste behandeldoel is. Daarna kan de orthodontist beoordelen of dit binnen de mogelijkheden van Invisalign valt. Daarnaast is een Invisalign-behandeling alleen geschikt voor volwassenen en oudere kinderen (vanaf 15 jaar).
Wanneer draag ik de aligners?
De aligners moeten dag en nacht gedragen worden. De aligner oefent daardoor voortdurend druk uit op de tanden en kiezen zodat de verplaatsing voorspoedig kan verlopen. Tijdens het eten en tandenpoetsen kan de aligner worden uitgenomen
Hoe houd ik de Invisalign beugel schoon?
Een Invisalign aligner kan onder de kraan schoongemaakt worden. Kijk echter uit met tandpasta; dit schuurt waardoor de Invisalign dof wordt, en dus minder onzichtbaar is. Het is belangrijk na een maaltijd, voordat de Invisalign weer ingedaan wordt, de tanden te poetsen. Een keertje overslaan is geen ramp, maar bacteriën hebben meer kans als de tong en speeksel de tanden niet meer kunnen schoonhouden, omdat er een aligner overheen is geplaatst. Pas ook op met suikerhoudende dranken als je een Invisalign aligner draagt. Wij adviseren het drinken ervan te allen tijde te vermijden.
Wat doe ik als ik pijn heb of als de aligner los zit?
Gaat er iets kapot aan de aligner, neem dan contact met ons op, zodat wij je zo snel mogelijk kunnen helpen.
Opbeetplaat
De opbeet plaat voor diepe beet is een uitneembare beugel die meestal alleen wordt gemaakt voor de bovenkaak. De opbeet plaat dient ervoor om de diepe beet (verticale overlapping) van je boventanden over je ondertanden eruit te halen. Daarnaast kan de opbeet plaat gebruikt worden ter bescherming van de slotjesbeugel in de onderkaak. Deze beugel bestaat uit een gekleurd plaatje van plastic dat tegen je gehemelte aan de binnenkant van je tanden zit.
Wanneer draag ik een opbeetplaat?
Je draagt deze beugel dag en nacht, dus ook met eten en sporten.
Hoe houd ik mijn opbeetplaat schoon?
Houd de beugel schoon door minimaal twee keer per dag je tanden en de plaat heel goed te poetsen.
Wat doe ik als ik pijn heb of als de opbeetplaat los zit?
Als er onderdelen van de beugel los zitten, of wanneer je twijfelt wat je moet doen, bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen.
Onze praktijk
Op deze pagina heeft u meer kunnen lezen over de verschillende uitneembare beugels die mogelijk zijn. Daarnaast zijn er vaste beugels en retentiebeugels op de markt. Bij De Wereldlach hechten we veel waarde aan een omgeving waar u zich helemaal op uw gemak voelt. Daarom bieden we u alle gelegenheid om vragen te stellen over alles wat met beugels te maken heeft. Neem gerust een kijkje voor een impressie van onze praktijk. U bent van harte welkom!
Contact
Mocht u nog meer willen weten over uitneembare beugels of benieuwd zijn naar de mogelijkheden voor uw eigen gebit, dan kunt u altijd even contact met ons opnemen. Bel voor een vrijblijvend consult 079 360 30 77 of mail ons via info@wereldlach.nl.
bottom of page