top of page
Search
Writer's pictureShanna van der Linden

Orthodontist of tandarts voor orthodontie?!

In Nederland mogen zowel orthodontisten als tandartsen beugelbehandelingen uitvoeren. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een orthodontist en een tandarts voor orthodontie?!


Een overeenkomst tussen een tandarts en orthodontist is dat ze zich allebei richten op de mondzorg. Een belangrijk verschil is dat alle orthodontisten, tandartsen zijn, maar een tandartsen is geen orthodontist. Een tandarts houdt zich voornamelijk bezig met het onderhouden van je gebit, denk hierbij aan; gaatjes opsporen, restauratief werk of tandsteen verwijderen. Een orthodontist is gespecialiseerd in het uitlijnen, rechtzetten van het gebit en de groei van de kaken denk hierbij aan; scheefstaande tanden, kruisbeten, onderbeten, overbeten en ruimte tussen de tanden. Hieronder meer uitleg over de verschillen tussen een orthodontist en een tandarts welke ook beugelbehandelingen uitvoert.


De tandarts voor orthodontie

De tandarts voor orthodontie heeft alleen de opleiding tot tandarts gevolgd. Na deze opleiding hebben zij zich vaak extra verdiept in beugelbehandelingen door middel van kleine cursussen. Een net afgestuurde tandarts is dus niet bekwaam genoeg om beugelbehandeling uit te voeren. Het is moeilijk om dezelfde kennis en kunde op te doen met alleen een korte cursus in vergelijking tot een 4-jarige specialisatie.


De orthodontist

Voordat je orthodontist kunt worden moet je eerst afstuderen aan de 6-jarige opleiding tot tandarts. Na deze opleiding volgt de orthodontist een specialisatie van 4 jaar aan een erkende universiteit. Pas na het behalen van deze 4-jarige specialisatie mogen zij zich orthodontist noemen. Er zijn maar twee medische specialisten in de tandheelkunde; de orthodontist of de kaakchirurg. Per jaar kunnen ongeveer totaal 10 tandartsen de opleiding tot orthodontist starten in Nederland, in Amsterdam, Nijmegen en Groningen. Totaal hebben onze orthodontisten dus 10 jaar gestudeerd en houden zich alleen bezig met beugelbehandelingen.


Om orthodontist te blijven ben je verplicht om nascholing te blijven volgen, om op de hoogte te blijven van alle nieuwste ontwikkelingen. Een tandarts is dit niet verplicht. De orthodontist is dus altijd op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van tandheelkunde en orthodontie .


Voor patiënten blijkt het regelmatig niet duidelijk te zijn of zij met een tandarts of met een orthodontist te maken hebben als zij een beugelbehandeling starten. Daarom is 'Orthodontist' een beschermende titel en mogen tandartsen die beugelbehandeling uitvoeren zich alleen nog aanduiden als 'tandarts voor orthodontie', Alle andere misleidende titels als; ortho, orthodontoloog, beugelspecialist, orthodontisch specialist, tandarts-orthodontisch en alle andere creatieve bewoordingen zijn niet meer toegestaan. Om er zeker van te zijn kun je altijd het BIG-register raadplegen. Een Orthodontist heeft als beroep; tandarts en het specialisme welke zij gevolgd hebben heet; Dento-maxillaire orthopaedie.


Samenwerking tandartsen en orthodontisten

Na het lezen van bovenstaande informatie is het wel duidelijk dat zowel de orthodontist als de tandarts specialisten zijn op het gebied van het gebit, niet geheel een wonder dus dat beiden beroepen soms ook wel eens worden verward. Maar ondanks de verschillen is een goede samenwerking soms cruciaal om het optimale uit een behandeling te halen voor een prachtig eindresultaat. Orthodontistenpraktijk De Wereldlach heeft in de afgelopen jaren veel mooie samenwerkingen met verschillende tandartsen in Zoetermeer opgebouwd. Zo komen de orthodontisten op vaste momenten samen met verschillende tandartsen om casussen van gezamenlijke patiënten goed met elkaar af te stemmen. Bij De Wereldlach bent u dus aan het juiste adres voor een behandeling afgestemd op u eigen wensen en medische verzoeken!


orthodontisten gereedschap

836 views0 comments

Comments


bottom of page