fbpx

Soorten beugels

De orthodontist adviseert welke beugel het beste bij jou past. Soms zijn er meerdere beugels mogelijk. Wij bespreken de mogelijkheden met je en samen maken wij dan de beste keuze.

Er zijn drie soorten beugels: uitneembare beugels, vaste beugels, en retentiebeugels (voor na de behandeling). Op deze pagina staan de retentiebeugels.

 

Retentiebeugels

Bekijk deze video

Spalk

Wat is het resultaat van deze beugel?

Een spalk wordt meestal geplaatst wanneer de actieve behandeling afgerond is, en blijft dan de rest van je leven zitten. De spalk zorgt ervoor dat je tanden en kiezen in de juiste stand blijven staan. Tanden hebben namelijk de neiging terug te groeien in hun oorspronkelijke stand.

Wanneer draag ik deze beugel?

Een spalk zit er voor altijd en je kunt er alles mee doen wat je zonder beugel ook doet.

Hoe houd ik deze beugel schoon?

Poets je tanden goed rondom de spalk, want hier blijven etensresten achter zitten. Met een spalk is het niet mogelijk om te flossen. Gebruik daarom tandenstokers of ragertjes. Wij raden je aan om iedere dag de ruimte tussen de tanden goed schoon te houden. Doe je dit niet, dan kunnen er tandvleesontstekingen ontstaan.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de beugel los zit?

Het kan gebeuren dat je spalk los zit of kapot gaat. Neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk, zodat wij je spalk weer vast kunnen zetten.

Bekijk deze video

Doorzichtige plaat (Essix)

Wat is het resultaat van deze beugel?

De Essix is een doorzichtig kapje dat helemaal aansluit om je tanden. Het is belangrijk deze beugel goed te dragen, want hij zorgt ervoor dat je tanden en kiezen in de juiste stand blijven staan. De Essix wordt meestal nog gedurende één jaar gecontroleerd door de orthodontist.

Wanneer draag ik deze beugel?

De orthodontist bepaalt wanneer je de Essix moet dragen. Meestal is dit in de eerste maanden dag en nacht. In de meeste gevallen wordt het hierna afgebouwd tot het alleen ’s nachts dragen ervan.

Hoe houd ik deze beugel schoon?

Zorg dat je de Essix goed schoonhoudt. Maak hem elke dag goed schoon met een zachte tandenborstel en spoel hem daarna af met koud water.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de beugel los zit?

Gaat er iets kapot aan de Essix, bel de praktijk, zodat wij je zo snel mogelijk kunnen helpen.

Bekijk deze video

Retentieplaat (Hawley)

Wat is het resultaat van deze beugel?

De Hawley plaat (retentieplaat) stabiliseert de rechtgezette tanden en kiezen, zodat ze vast kunnen groeien op hun nieuwe plaats.

Wanneer draag ik deze beugel?

De orthodontist bepaalt wanneer je de retentieplaat moet dragen. In de meeste gevallen is dit, in de eerste maanden na het plaatsen ervan, dag en nacht. Daarna wordt het geleidelijk afgebouwd totdat de retentieplaat helemaal niet meer gedragen hoeft te worden. Het kan echter gebeuren dat je de retentieplaat nog een tijdlang ’s nachts moet dragen.

Hoe houd ik deze beugel schoon?

Zorg dat je de retentieplaat goed schoonhoudt. Maak hem elke dag goed schoon met een zachte tandenborstel en spoel hem daarna af met koud water.

Wat doe ik als ik pijn heb of als de beugel los zit?

Als er problemen zijn met je retentieplaat (er is bijvoorbeeld een haakje afgebroken of iets verbogen), bel even met de praktijk, zodat wij je kunnen helpen. Afhankelijk van de reparatie kan het gebeuren dat de beugel naar het tandtechnisch laboratorium moet worden opgestuurd.

vaste-beugels-terug

kosten-vergoedingen