fbpx

Orthodontie Volwassenen

Een mooie lach maakt altijd indruk! Ongeacht uw leeftijd dragen rechte tanden bij aan een goede mondgezondheid en maken ze u zelfverzekerder. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een mooie lach zich niet alleen beter voelen maar ook nog eens succesvoller zijn. Op dit moment is ruim 25% van de mensen die zich bij een orthodontist melden volwassen.

Waarom orthodontie?

Een aantal belangrijke redenen waarom volwassenen een afspraak maken bij de orthodontist.

  • Functionele problemen, zoals problemen met afbijten en kauwen van voedsel;
  • Door scheefstand van tanden kan het reinigen van tanden en kiezen lastig zijn. Bij onvoldoende reiniging neemt de kans op cariës en tandvleesziekten toe;
  • Om een goede uitgangssituatie te verkrijgen voor vervolgbehandelingen zoals het plaatsen van kronen, bruggen of implantaten;
  • Slaapapneu (OSAS) of snurken;
  • Esthetische redenen.

Bij iedere persoon past een behandeling op maat. De orthodontist kan na een onderzoek informatie geven of een behandeling mogelijk is en zo ja, op welke manier. Wilt u meer weten over waarom een orthodontische behandeling bij u gewenst is en wat de mogelijkheden zijn, maak dan een afspraak voor een eerste consult.

Werkwijze

Voordat wij uw orthodontische behandeling kunnen starten, is daar enig voorbereidend werk voor nodig. Deze stappen zijn hieronder weergegeven.

  • Stap 1: Aanmelden als nieuwe patiënt
  • Stap 2: Eerste consult
  • Stap 3: Uitgebreid onderzoek
  • Stap 4: Bespreken behandelplan
  • Stap 5: Start behandeling

Stap 1: Aanmelden als nieuwe patiënt

Om uw eerste consult in te kunnen plannen, meldt u zich aan als nieuwe patiënt bij onze praktijk. Dat kunt u doen door te bellen naar de praktijk of door het inschrijfformulier in te vullen. Zodra wij dit hebben ontvangen, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om uw eerste bezoek in te plannen.

Neem tijdens uw eerste bezoek aan de praktijk s.v.p. een geldig identiteitsbewijs mee. En mocht u in het bezit zijn van een verwijzing, dan zien wij die ook graag tijdens uw eerste bezoek.

Stap 2: Eerste consult

Tijdens uw eerste consult hoort de orthodontist graag uw wensen, bijvoorbeeld waarom u een beugel wilt. De orthodontist bekijkt uw gebit en uw gezicht en vertelt u of een behandeling zinvol is en welke globale mogelijkheden er zijn. Als een behandeling mogelijk is, maken wij – indien gewenst – een vervolgafspraak om aanvullende informatie te verkrijgen over uw gebit.

Stap 3: Uitgebreid onderzoek

Om het probleem (de diagnose) goed in kaart te kunnen brengen heeft de orthodontist meer informatie nodig.

Meestal bestaat deze aanvullende informatie uit het maken van gebitsmodellen, röntgenfoto’s en kleurenfoto’s van uw gebit en gezicht.

De orthodontist gebruikt dit materiaal om een gedetailleerd behandelplan op te stellen.

Stap 4: Bespreken behandelplan

Als de orthodontist zich aan de hand van alle verkregen informatie een goed beeld heeft weten te vormen van de patiënt, dan zal er een gezamenlijk gesprek plaatsvinden. In dat gesprek legt de orthodontist uit wat er precies aan de hand is en met welke beugel(s) hij de tanden en kaken wil gaan corrigeren.

De orthodontist geeft uitleg over de wenselijkheid van de behandeling en vertelt ook wat er gebeurt als u eventueel niet overgaat tot behandeling. Bovendien geeft hij inzicht in de duur van de behandeling, de kosten en de eventuele alternatieven.

Als er een ingrijpende behandeling wordt voorgesteld, kunt u met een gerust hart om bedenktijd vragen. U kunt dan thuis nog eens rustig over het behandelingsvoorstel nadenken. Uiteraard bestaat de mogelijkheid om een second opinion te vragen bij een andere orthodontist.

Stap 5: Start behandeling

Wanneer de orthodontist en de patiënt het eens zijn over de voorgestelde orthodontische behandeling, dan worden er afspraken gemaakt om de beugel te maken. Uw behandeling gaat dan van start. Tijdens de behandeling komt u regelmatig in de praktijk voor aanpassingen aan- en ter controle van uw beugel.

inschrijven bij je orthodontist