Search
 • Peter Roodnat

Maatregelen en beleid van Orthodontistenpraktijk De Wereldlach i.v.m. de corona-uitbraak (COVID-19)

Updated: Mar 17


Datum: 6 april 2020

Geachte patiënt/ouder/verzorger,

Middels deze brief willen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en wat hiervan de gevolgen zijn voor u als patiënt van de Wereldlach.

Vanwege de beperkingen die opgelegd zijn om een verdere uitbraak van het coronavirus tegen te gaan, zijn wij – zoals vele andere praktijken – in ieder geval tot 13 april 2020 gesloten voor reguliere behandelingen zoals controles en consulten. Alleen spoedgevallen of behandelingen waarbij uitstel voor grote problemen kan zorgen, kunnen nog wel behandeld worden. Wij zullen verderop in deze brief uitleg geven wie hiervoor in aanmerking komen.

Op 31 maart jl. heeft de Nederlandse regering besloten om de maatregelen die t/m 6 april 2020 gelden te verlengen t/m 28 april 2020. Echter, of dit ook voor de mondzorg geldt is nog niet bekendgemaakt. Dit wordt momenteel onderzocht door de overheid, het RIVM en onze beroepsorganisaties (ANT/KNMT/NVvO, NVM en ONT). Zij verwachten ons volgende week hierover te kunnen berichten. Wij vrezen echter dat u ermee rekening moet houden dat de praktijk t/m 28 april 2020 gesloten zal blijven voor reguliere behandelingen. Wij vinden dit erg jammer, maar helaas kunnen wij niet anders dan de adviezen van het RIVM op te volgen.

Graag willen wij hieronder antwoord geven op een aantal belangrijke vragen die waarschijnlijk velen van u op dit moment hebben.

Welke gevolgen hebben de maatregelen omtrent het coronavirus voor mijn orthodontische behandeling?

Als zorgprofessionals doen wij er alles aan om te zorgen dat de gevolgen van het coronavirus tot het minimum worden beperkt. Echter, door de maatregelen die de overheid heeft genomen om het coronavirus in te dammen, is het zeer waarschijnlijk dat nagenoeg alle behandelingen achterstand zullen oplopen. Hoe groot de precieze achterstand zal worden, is op dit moment moeilijk te beoordelen. Dit zal vooral afhangen van de wijze waarop het virus zich zal ontwikkelen de komende tijd en wat de beperkingen hiervan voor de orthodontische praktijken zullen zijn. Als praktijk betreuren wij de achterstand die zal ontstaan, maar helaas is hier sprake van overmacht.

Wat zijn de spoedindicaties waarbij je wel naar De Wereldlach mag komen?

Zoals eerder aangegeven zijn wij als praktijk gesloten voor reguliere behandelingen. Echter, voor bepaalde spoedindicaties zijn wij gewoon open en u kunt hiervoor een afspraak maken per telefoon, e-mail en/of via de WhatsApp. De orthodontische beroepsorganisaties hebben een lijst samengesteld van typen patiënten/ behandelingen die als ‘spoed’ aangemerkt mogen worden. Het gaat hier om de volgende patiënten/ behandelingen:

 1. Patiënten tijdens de actieve periode van een Hyrax beugel (dit is een beugel om de bovenkaak te verbreden). De actieve periode is de periode waarin aan de Hyrax beugel wordt gedraaid.

 2. Controles van chirurgiepatiënten en dan specifiek de controle van 1 dag voor de operatie, 2 weken na de operatie en 6 weken na de operatie.

 3. Trauma’s van tanden/kiezen waarbij op nadrukkelijk verzoek van de tandarts de patiënt door ons gezien moet worden.

 4. Loszittende beugel(s), prikkende draden etc. met irritaties en/of wonden op de wang/lip/tong/het gehemelte. Losse brackets zonder klachten vallen hier niet onder!

 5. Andere vormen van wonden/irritaties in de mondholte die volgens u te maken hebben met uw orthodontische behandeling.

Indien u een ander probleem met uw beugel heeft dat niet in het bovenstaande lijstje voorkomt, maar waarvan u wel denkt dat het spoed heeft, kunt u gerust contact met ons opnemen voor overleg. Ook mag u naar ons bellen als u dingen opvallen in de mond of aan de stand van uw tanden/kiezen die u niet vertrouwt. Wij zullen per geval bekijken of het noodzakelijk is om u in de praktijk te zien.

Adviezen/tips voor uw orthodontische behandeling tijdens de coronasluiting

 1. Elastieken:

Om de stand van uw tanden en kiezen te verbeteren tijdens de vaste apparatuur (slotjesbeugel), kan de orthodontist u vragen elastieken te dragen. Indien elastieken te lang gedragen worden, kunnen ongewenste bijeffecten ontstaan. Daarom willen wij u vragen de elastieken alleen gedurende de avond en nacht te dragen (+/- 12 uur). Zo kan de huidige stand behouden worden zonder terugval en eventuele bijwerkingen. Indien uw elastieken op zijn, kunt u nieuwe elastieken in onze praktijk ophalen. Wij kunnen deze helaas niet per post naar u toesturen.  

 1. Poetsen:

Het is erg belangrijk dat u uw gebit en beugels goed blijft poetsen om mogelijke gaatjes te voorkomen. Dit vormt doorgaans het grootste risico op beschadigingen van de gebitselementen als de patiënt voor een lange periode niet voor controle kan komen.

 1. Slotjesbeugel:

In principe kan het geen kwaad om een aantal weken weg te blijven met een slotjesbeugel. Het is echter wel belangrijk oplettend te zijn bij veranderingen aan de stand van uw tanden/kiezen die u niet vertrouwt. Soms kunnen de stapjes in de draden ongewenste bijwerkingen hebben. Indien u iets opvalt aan de stand van uw tanden/kiezen waarover u overleg wilt hebben, kunt u contact opnemen met onze praktijk.

 1. Headgear (buitenboordbeugel):

In principe kan het geen kwaad om de headgear een aantal weken niet te zien voor controle. Het is echter wel belangrijk oplettend te zijn bij veranderingen aan de stand van uw tanden/kiezen en met ons contact op te nemen als u het niet vertrouwt. Het beste kunt u deze beugel tot uw volgende controle alleen in de avond/nacht dragen (+/-12 uur). Zo wordt de huidige stand van uw kiezen in stand gehouden en kunnen zich geen grote problemen voordoen. Indien de headgear last geeft, de banden (ringetjes) om de kiezen loslaten of als de headgear tegen de voortanden aan komt, kunt u ons bellen voor advies/ een afspraak.

 1. Activator (blokbeugel):

Een blokbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak naar voren komt. Indien u merkt dat de ondertanden te ver over de boventanden gaan staan, kunt u de blokbeugel alleen in de nacht dragen. Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen.

 1. Herbst beugel:

Indien u een Herbst beugel meer dan 1 jaar in de mond heeft, kunt u het beste contact met ons opnemen om samen te kijken wat wijsheid is met betrekking tot het vervolgtraject van uw behandeling. Indien de Herbst loskomt of pijn veroorzaakt, kunt u ook contact met ons opnemen.

 1. Forsus beugel (scharnierbeugel i.c.m. slotjesbeugel):

Indien de Forsus beugel meer dan 3 maanden in de mond zit, kunt u het beste contact met ons opnemen om samen te kijken wat wijsheid is met betrekking tot het vervolgtraject van uw behandeling.

 1. Invisalign beugel:

Er zijn een aantal momenten tijdens de Invisalign-behandeling waarbij het erg belangrijk is om gezien te worden door de orthodontist. Deze zijn:

 1. als er tussen de tanden gestript dient te worden;

 2. als u een attachment bij dient te krijgen of als een attachment verwijderd moet worden. U kunt dit zien als een extra aligner zakje aanwezig is met een grijs vlak op het zakje met de tekst: attachment plate;

 3. als uw aligners op zijn of als u minder dan twee aligners overheeft.

Indien een van de bovenstaande punten bij u van toepassing is, kunt u contact met ons opnemen voor een afspraak.

Tip voor alle lopende behandelingen:

 1. Normaliter wisselt u de aligners iedere week. Het is verstandig om het wisselen van uw aligners gedurende de coronaperiode terug te brengen naar eens per 2-3 weken. Zo kunt u uw behandeling verantwoord door laten gaan en verkleint u de kans dat ongewenste bijwerkingen kunnen ontstaan.

Bij vragen en/of onduidelijkheden m.b.t. uw behandeling kunt u ons bellen, appen of mailen.

 1. Plaatbeugels:

In principe is het niet erg om een plaatbeugel langer te dragen. Indien er aan de plaat gedraaid moet worden voor verbreding, kunt u bij twijfel het aandraaien van de beugel tijdelijk staken tot de volgende controle. Blijf wel de platen goed dragen. Deze kunnen snel pasproblemen geven als deze niet meer gedragen worden. Bij problemen kunt u contact met ons opnemen. 

 1. Retentiebeugels (spalken, nachtplaten, nachtbitjes):

Indien uw retentiespalk, nachtplaat, doorzichtig bitje kapot is, niet meer past of loszit, kunt u het beste contact met ons opnemen om te kijken wat wijsheid is. De juiste oplossing kan per individu verschillen.

Genomen maatregelen in de praktijk

Om alle behandelingen in onze praktijk zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren, hebben wij een reeks maatregelen genomen. Ook u als patiënt/ouder/begeleider willen wij vragen de genomen maatregelen aandachtig te lezen en zo goed mogelijk na te komen.

Huisregels tijdens de coronaperiode

U mag uitsluitend de praktijk betreden indien u een afspraak heeft en voldoet aan de onderstaande voorwaarden:

 1. U en uw gezinsleden hebben geen enkele ziekteverschijnselen gehad in de 14 dagen voorafgaand aan uw bezoek.

 2. U heeft de afgelopen 2 weken geen bijeenkomsten gehad met onbekenden.

 3. U bent niet in contact geweest met coronapatiënten; deze voorwaarde geldt ook voor zorgmedewerkers.

 4. U bevindt zich niet in de risicogroepen ouder dan 70 jaar en/of medisch gecompliceerd. Voor de risicogroepen is het advies om het liefst alle behandelingen uit te stellen tot 28 april 2020.

 5. U heeft een halfuur voorafgaand aan uw afspraak geen verhoging; uw temperatuur mag niet hoger zijn dan 38 graden Celsius. Bij verhoging mag u de afspraak kosteloos telefonisch annuleren.

 6. U heeft gedoucht (inclusief hoofd- /gezichtshaar), heeft schone kleding aan en u heeft uw tanden gepoetst (3 minuten). Onze poetshoek is helaas gesloten voor poetsen in de praktijk.

 7. U treedt de praktijk niet eerder binnen dan één minuut voor de afspraak en u probeert de praktijk vrijwel direct te verlaten na uw afspraak. Voorkom rijen bij de balie. Bij drukte kunt u telefonisch een vervolgafspraak maken.

 8. Het liefst willen wij enkel de patiënt in de praktijk zien. Neem geen aanhang (partners, vriendjes, kennissen) mee. Kinderen die een afspraak hebben, mogen met maximaal 1 ouder/begeleider naar de praktijk komen. Graag verzoeken wij u om de ouder/begeleider buiten de praktijk te laten wachten. Indien er vragen zijn over de behandeling, kunnen deze aan de balie doorgegeven worden. De orthodontist probeert dan de vraag bij de balie te beantwoorden. Zo willen wij voorkomen dat de behandelkamers te druk worden.

 9. U dient bij het betreden van de praktijk uw handen te wassen met zeep en deze daarna te desinfecteren.

 10. De wc’s in de praktijk zijn vanwege veiligheidsmaatregelen gedurende de coronaperiode gesloten. U kunt hier tijdelijk geen gebruik van maken.

 11. Probeer in de praktijk overal 1,5 meter afstand te houden tot andere personen. In de behandelkamer kan de 1,5 meter-regel tot uw behandelaar niet uitgevoerd worden. Hiervoor zijn andere maatregelen genomen.

Overige maatregelen:

 1. In de praktijk is een reeks maatregelen genomen om zowel uw als onze veiligheid zoveel mogelijk te garanderen. In principe zijn deze maatregelen niet nieuw in de mondzorg, maar deze zijn op dit moment verder aangescherpt vanwege de recente ontwikkelingen.

Wij danken u voor uw begrip en wensen u heel veel sterkte in deze tijden.

Ons team staat voor u klaar om u de nodige zorg te kunnen blijven bieden. Wij zijn uiteraard op werkdagen bereikbaar via onze telefoon, Whatsapp en e-mail voor eventuele vragen.

Met hartelijke groeten namens het gehele team van de Wereldlach.


3 views0 comments