Search
 • Peter Roodnat

14 april – Nieuwsbrief en update van de corona maatregelen

Updated: Mar 17


Geachte patiënt/ouders/verzorgers,

Graag houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreffende de Corona maatregelen. In ons vorige nieuwsbrief hebben wij u verteld dat de reguliere behandelingen t/m 13 april zijn opgeschort. Via de mondzorg beroepsverenigingen (NVVO,KNMT,ANT,NVM en ONT) is in het weekend bevestigd dat de beperkingen zijn verlengd tot 20 april 2020. Dit betekent dat wij tot dan alleen spoedgevallen en semi-spoedgevallen kunnen behandelen.

Het is uiteraard erg lastig om te bepalen wat spoed/semi-spoed gevallen zijn. Vanuit de beroepsvereniging is een lijst opgesteld wie op dit moment in aanmerking komen voor behandeling. Deze groepen zullen wij hieronder verder benoemen. Graag willen wij u allen verzoeken goed na te gaan of u in aanmerking komt voor behandeling. Als dit het geval is kunt u met ons contact opnemen zodat wij samen kunnen kijken of wij u in de praktijk moeten zien voor controle /behandeling. Wij hebben vanwege de maatregelen maar beperkte behandelplaatsen. Daarom zijn wij genoodzaakt de problemen naar urgentie in behandeling te nemen. Wij hopen uw begrip hiervoor.

Spoed/urgente zorg:

 1. Patiënten tijdens de actieve periode van een Hyrax beugel (dit is een beugel om de bovenkaak te verbreden). De actieve periode is de periode waarin aan de Hyrax beugel wordt gedraaid.

 2. Controles van chirurgiepatiënten en dan specifiek de controle van 1 dag voor de operatie, 2 weken na de operatie en 6 weken na de operatie.

 3. Trauma’s van tanden/kiezen waarbij op nadrukkelijk verzoek van de tandarts de patiënt door ons gezien moet worden.

 4. Loszittende beugel(s), prikkende draden etc. met irritaties en/of wonden op de wang/lip/tong/het gehemelte. Losse brackets zonder klachten vallen hier niet onder!

 5. Andere vormen van wonden/irritaties in de mondholte die volgens u te maken hebben met uw orthodontische behandeling.

Semi-spoed/urgente zorg om spoedzorg te voorkomen :

 1. Patiënten met impacties (tand die vastzit in het gehemelte/kaak) waarbij er op dit moment actief aan deze tanden/kiezen wordt getrokken met beugels.

 2. Patiënten waarbij er vanwege de orthodontische behandeling tanden/kiezen zijn getrokken en op dit moment de hiaten (gaten die zijn ontstaan) actief gesloten worden met beugels.

 3. Patiënten met zeer slechte mondhygiëne waarbij de beugels zo snel mogelijk uit moeten.

 4. Patiënten waarbij wij eerder vastgesteld hebben dat de wortels van de tanden/kiezen door de beugelbehandeling aangetast en/of beschadigd zijn (dit noemen wij wortelresorptie) en eerder is afgesproken om de behandeling zo snel mogelijk af te ronden.

 5. Patiënten waarbij bepaalde duwveren (coils) zijn geplaatst op de slotjesbeugel om ruimtes groter te maken tussen tanden en/of kiezen.

 6. Patiënten met intermaxillaire veren (veren om de onderkaak naar voren te zetten) en/of Herbst beugel (scharnier beugel om de onderkaak naar voren te zetten) die meer dan 3 maanden in de mond zitten.

 7. Behandelingen waarbij patiënten mini-schoeven en/of botplaten in het kaakbot hebben ten behoeve van de orthodontische behandeling.

Behalve de bovenstaande punten kan het ook zijn dat juist wij contact met u opnemen voor het maken van een afspraak. Het gaat dan om behandelingen die in onze ogen spoed zijn en waardoor verdere uitstel voor mogelijk grote problemen kunnen zorgen zoals het totaal mislukken van de orthodontische behandeling. Graag vragen wij u dan ook indien u een gemiste oproep/email van ons heeft gekregen weer contact met ons op te nemen.

U kunt ons bereiken per mail, telefoon en/of via de WhatsApp. Het is mogelijk dat onze lijnen op bepaalde momenten van de dag druk bezet zijn. Probeer dan op een ander moment ons te contacteren. Wij hebben op dit moment meer bezetting beschikbaar gesteld om uw vragen op te kunnen vangen. Echter, vanwege de huidige situatie hebben wij dagelijks veel vragen te verwerken. Wij vragen uw begrip hiervoor en excuus voor het mogelijke ongemak.

Wij zullen u uiteraard zodra wij meer weten wat er na 20 april gaat gebeuren opnieuw op de hoogte houden.

Met vriendelijke groet,

Orthodontistenpraktijk De Wereldlach


2 views0 comments